The Michael Neely Center for Brain Tumor Care and Research

In October 2005, The Cam Neely Foundation announced its commitment to raise $5 million for the establishment of The Michael Neely Center for Brain Tumor Care and Research at Tufts Medical Center's Cancer Center, in memory of Michael Neely, father of Cam and his siblings; Christine, Scott and Shaun. Michael Neely valiantly lost his battle with brain cancer in November, 1993.

Expanding upon the Foundation's mission to provide comfort, support and hope to cancer patients and their families, The Center will serve as a world-class resource for patients and families experiencing the devastating effects of both cancerous and non-cancerous brain tumors. Over $4.4 milion has been raised for this initiative to date and upon completion of funding, all services pertaining to brain tumor care - imaging, surgery, radiation, chemotherapy and clinical trials - will be coordinated from this single location. This funding will allow medical personnel to diagnose patients as a collaborative team, featuring the most current diagnostic and treatment technology, all in warm and comfortable patient environments.

Initial funding made a tremendous impact on two of the most critical areas in the start-up of the Center - the development of outpatient clinical space and offices and the acquisition of state-of-the-art neurosurgical technology. The improved clinic and office space fosters tremendous positive energy with patients and families. The hospital's expanded staff is in a better position to serve families with dignity and confidentiality with the new configuration. Equally important, the new technology allows surgeons to provide patients with the least invasive procedures possible, often improving patient outcomes and almost always reducing recovery times and risk of complication. Through the Foundation's support, the Neurosurgery Department has obtained some of the most leading-edge neurosurgical technology available today and on an expedited timeline that has permitted the hospital to begin immediately utilizing this highly-sophisticated equipment to the benefit of patients.

Minimally Invasive Neurosurgical Operating Suite

As part of the Foundation's continued effort to complete their $5 million pledge to establish The Michael Neely Center for Brain Tumor Care and Research and continue to make significant contributions to Tufts Medical Center's Neurosurgery Department, they opened this dedicated Neurosurgical Operating Room in 2009. This state-of-the-art operating room contains leading-edge neurosurgical operating equipment and technologies, including top resolution monitors suspended from ceiling tracks that adjust to the perfect placement for neurosurgeons working on highly exacting surgeries. The monitors show large images of the brain structure and the tumor or other injury, as well as MRI surgical mapping to ensure accurate incisions and minimal operating disturbance. The suspension systems will also allow sufficient operating room space for high intensity microscopes to be brought into the room during surgery, maximizing surgical resources and patient outcomes.

For brain tumor patients, as for other neurosurgical patients, minimally invasive techniques can dramatically minimize the effects of surgery. Benefits include a smaller incision - in brain tumor patients, for example, a small incision is made right at the site of the tumor - less anesthesia, a significant decrease in pain, and a shortened length of recovery.

The Michael Neely Neuroscience Center

The final phase of The Michael Neely Center for Brain Tumor Care and Research is The Michael Neely Neuroscience Center.  The Center was opened in April of 2011.  This all new, state-of-the-art, 15 bed unit has eight critical care patient rooms with a nurse stationed at the entrance to each room and seven step-down rooms.  The Center also has two nurses stations and two family waiting areas that are close to the unit, but away from the bustle to provide some respite.  There is also an area within each room for family to visit and room for overnight stays in the step-down rooms.  The Center has floor to ceiling windows on all sides which provides patients and families with natural light.

Entrance to the Center (below)

 

ICU patient room (below)

Step-down patient room (below)